Mjälleksem

Mjälleksem, medicinskt även kallat för seborroiskt eksem, drabbar främst spädbarn eller vuxna mellan 20 till 40 år. Orsaken till mjälleksem är inte kartlagd. Mjälleksem förekommer dock på områden där man har mycket talgkörtlar. Dessutom har individer som drabbas av mjälleksem en obalanserad flora där huden har en ökad mängd med jästsvamp, något som forskare tror att individer med mjälleksem är extra känsliga för. Detta är en svamp som normalt förekommer i mindre mängder hos oss andra individer utan mjälleksem.

Områden som främst drabbas av mjälleksem är hårbotten, ögonbryn och hörselgångar samt näsöppningar. Andra områden som kan utsättas för eksemet är ljumskarna eller pubisregionen. Bland spädbarn drabbas främst hårbotten av mjälleksem och kan i ett senare stadium sprida sig till partier på ansiktet eller hudveck. Det är förekommande att skorpor på hårbotten hittas hos spädbarn men annars är utslagen i regel utformade som lätt gulfärgad fjällning. Bland vuxna är fjällningen mycket lindrigare än hos spädbarn och eksemområden kan karaktäriseras genom lätt rodnad.

Psykisk stress har hos vuxna visat ge kraftigare symptom. Det är inte vanligt med klåda vid mjälleksem och vid förekomst är den främst måttlig.    

 

Sidan uppdaterades 2016-01-14

Bra att veta

Psykisk stress kan förvärra symptomen vid många typer av eksem.