Atopiskt eksem

Atopiskt eksem, även kallat för böjveckseksem drabbar främst barn och har blivit mer vanligt de senaste åren. Idag är runt 20 % av alla barn drabbade med atopiskt eksem. Vissa forskare menar på att den kraftiga ökningen beror på den onormala hygiennivån som hålls i västvärlden. Hygienhypotesen påstår att en högre hygiennivå hålls på spädbarn under deras första levnadstid än tidigare. Detta gör att immunförsvaret inte kommer i kontakt med bakterier eller allergener som är essentiella för att immunförsvaret ska utvecklas fullt ut. Påföljden blir att allt fler barn får eksem, allergier eller andra åkommor mer frekvent. 

Vid atopiskt eksem är hudbarriären försvagad. Detta tillstånd gör huden mer benägen till att göra sig av med fukt vilket gör den torr och sprucken. Dessutom är fettnivån i huden låg vilket leder till att hudbarriären utsätts för kraftigare nötning. Hos barn upp till två år kännetecknas atopiskt eksem genom en intensiv klåda och vätskande utslag. Hos små barn hittas atopiskt eksem främst i ansiktet och då lokaliserat i pannan eller i hårbotten. I vissa fall kan eksemet sträckt sig till armar och ben och vid svåra angrepp ut på hela kroppen. 

Barn som är mellan 2 år upp till omkring 12 år drabbas av atopiskt eksem främst i arm- och knäveck. Eksemet karaktäriseras genom förtjockande och torra områden med rivskador. Det är förekommande att även halsen, lederna kring armar och ben samt partier på ansiktet drabbas av utslag. 

Bland vuxna ser man atopiskt eksem främst kring arm- och knäveck, i ansiktet och över bålen. Utslagen visas genom torra och fjällande hudområden. 

 

Sidan uppdaterades 2016-01-14

Bra att veta

Vid atopiskt eksem är hudbarriären försvagad. Detta tillstånd gör huden mer benägen till att göra sig av med fukt vilket gör den torr och sprucken.